Szanowni Państwo,
W załączeniu przesyłam pismo w sprawie Deklaracji dot. przychodów i kosztów w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Z wyrazami szacunku,
Prof. dr hab. Marian Podstawka
Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy … [ Czytaj więcej ... ]
W dniu 14 pażdziernika br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się posiedzenie Rady Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizacji skupiającej 28 związków branżowych, w tym PZZHiPD.
W spotkaniu uczestniczył Pan Minister Grzegorz Puda, wiceminister Pan Ryszard … [ Czytaj więcej ... ]
W dniu 25 września br. odbyła się promocja mięsa drobiowego przygotowana przez PZZHiPD podczas Spotkania Motocyklowego.
O godzinie 11:00 na Placu Starego Rynku zjawiło się kilka tysięcy osób, głównie motocyklistów z całego kraju, którzy wykonali pokazowy przejazd na swoich maszynach, … [ Czytaj więcej ... ]
W dniu 25.09.2021 roku Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu zawitał do Płocka aby promować spożywanie mięsa drobiowego podczas imprezy plenerowej ,, Spotkanie Motocyklowe.’’
Festyn w Płocku został zorganizowany po raz drugi - po raz pierwszy 2019r, a w 2020 ze … [ Czytaj więcej ... ]
W dniu 28 września br. w Sejmie RP odbyło się posiedzenie połączonych Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Gospodarki i Rozwoju, celem rozpatrzenia rządowego projektu ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.
Posiedzenie … [ Czytaj więcej ... ]
Cele Związku
Celem Związku jest obrona praw i interesów zawodowych i społecznych hodowców i producentów drobiu , działanie na rzecz rozwoju, podnoszenia poziomu i kultury chowu i hodowli drobiu.
Reprezentowanie interesów swoich członków wobec naczelnych organów władzy państwowej i administracyjnej oraz współpraca z tymi organami ( np. uczestnictwo w pracach komisji sejmowych, komisji senackich, komisji problemowych).
Opiniowanie założeń lub projektów aktów prawnych , dotyczących produkcji drobiarskiej oraz warunków pracy i życia hodowców i producentów drobiu.
Współpraca z organizacjami społecznymi i gospodarczymi działającymi na rzecz rolnictwa i drobiarstwa.
Inicjowanie i udzielanie pomocy w zakresie upowszechniania doświadczeń fachowych oraz osiągnięć naukowych.
Opracowywanie analiz produkcji drobiarskiej.
Inicjowanie i rozwijanie współpracy z instytucjami , organizacjami, placówkami naukowymi i wydawniczymi w kraju i zagranicą w zakresie problemów hodowli i produkcji drobiu.
Inicjowanie różnych form szkoleń hodowców i producentów drobiu mających na celu pogłębienie ich wiedzy i podnoszenie kwalifikacji .
Działania promocyjne mające wpływać na wzrost spożycia produktów drobiarskich.
Udzielanie pomocy organizacyjnej i fachowej organizacjom członkowskim.