POLSKI ZWIĄZEK ZRZESZEŃ
HODOWCÓW I PRODUCENTÓW
DROBIU

ZARZĄD GŁÓWNY
www.pzzhipd.pl
pzzhipd@wp.pl

Kurczak Świętego Jakuba cd.

IMG_1978FestiwalDrobiuIMG_1168IMG_1254

W ramach projektu ,, KURCZAK ŚW. JAKUBA NA PIELGRZYMKOWYM SZLAKU’’ odbyła się Konferencja Popularno  Naukowa w Sali Rajców w Urzędzie  Miasta  w Lęborku.

Tematem konferencji była historia pielgrzymek do Santiago de Compostela oraz jak na szlaku pielgrzymkowym żywili się pielgrzymi.

Moderatorem konferencji był Pan Bogdan Donke, wiceprezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Prelegenci w bardzo interesujący sposób przedstawiali swoje tematy dotyczące pielgrzymowania zarówno od strony duchowej jak i tej czysto fizycznej.

Omawiane tematy dotyczyły szlaków, którymi wędrowano,  trudów podróży, strojów,  rodzajów pożywienia  jak  i naczyń, z których jadano i pito w dawnych czasach.

Pan Antoni Filipowski -publicysta i fotografik, który dwukrotnie pokonał cały szlak pielgrzymkowy -szlak Camino opowiadał o swoim pielgrzymowaniu, pięknie przy tym śpiewając i grając na gitarze.

Podczas Konferencji można było skosztować potraw z drobiu przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziedzictwa Kulturowego Szlakiem Północy, które specjalizuje się w odtwarzaniu starych, regionalnych potraw, w tym potraw z drobiu.

IMG_1301IMG_1307IMG_1338IMG_1331IMG_1348IMG_1401IMG_1436IMG_1643 IMG_1335

Kolejnym wydarzeniem w ramach projektu był  obóz rycerski usytuowany przed Kościołem Św. Jakuba w Lęborku, gdzie szef kuchni Bogdan Gałązka częstował potrawą ,, Kurczak na czarno z racuchami piwnymi’.

Dodatkową atrakcją, szczególnie dla najmłodszych uczestników,  była wystawa drobiu ozdobnego przygotowana przez hodowczynię Panią Annę Roszewską.IMG_1418

IMG_1533IMG_1537

W dniu 25 lipca na Rynku w centralnym miejscu Lęborka, obył się Festyn – główna część imprezy ,, Kuczak Św. Jakuba”.

Na scenie wystąpili muzycy z zespołu  Zagan Acoustic tj.  grający na skrzypcach Joachim Łuczak oraz na akordeonie Paweł Zagańczyk. Są to doskonali artyści znani na Pomorzu, którzy występują na festiwalach muzycznych nie tylko w Polsce.

Przybyli na festyn mieszkańcy miasta oraz liczna grupa turystów, mogła skosztować grilowanego mięsa z drobiu, wziążć udział w konkursach z nagrodami czy skorzystać z porady dietetyków.

Ze sceny padały informacje o doskonałej jakości i właściwościach dietetycznych polskiego drobiu.

Dodatkowe atrakcje czekały również na dzieciaki np. malowanie twarzy oraz konkursy z nagrodami.

Wspaniała pogoda, piękny Lęborski Rynek spowodowały, że impreza była bardzo przyjemna.

IMG_1787IMG_1865IMG_1942 IMG_2027IMG_2041IMG_1783

IMG_1811IMG_1960IMG_1361IMG_1464IMG_1961IMG_2040IMG_2023

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

 

INDYK SMAKUJE cd.

PLAKAT INDYK 2021 16.06 -1 (1)

https://www.youtube.com/watch?v=br1oWOca3-E -kliknij na film

Informacje w mediach, ulotki i plakaty spowodowały, że na promocję mięsa indyczego w dnu 4 lipca br. do ,,Dworu Mościbrody’’ przybyło mnóstwo osób, nie tylko z okolicznych miejscowości ale również z innych części kraju.

Doskonała aura pogodowa sprzyjała imprezie plenerowej, a miejsce znane i lubiane gwarantowało doskonałe jedzenie i wspaniałą zabawę.

Przybyło wiele całych rodzin, które chętnie brały udział w konkursach z nagrodami.

Dzięki kampaniom promocyjnym prowadzonym od kilku lat, spożycie mięsa indyczego na terenie  Polski, także wschodniej systematycznie wzrasta.

Jak ważne jest mięso drobiowe -indycze w diecie, praktycznie każdej grupy wiekowej  dowiadują się przybyli na festyn od  autorytetów naukowych i żywieniowych.

Cenne informacje jakie na tego typu imprezach przekazują osoby znane z mediów, specjaliści od żywienia czy bezpośrednio producenci drobiu,  z pewnością wpływają na zwiększanie zaufania konsumentów do polskiego mięsa drobiowego.

Uczestnictwo producentów drobiu w promocjach swojego produktu jest niesłychanie ważne, gdyż przybliża mieszkańcom miast problematykę hodowli drobiu w Polsce i pokazuje  osoby bezpośrednio odpowiedzialne za produkcję żywności.

Istnieje możliwość wymiany informacji pomiędzy przybyłymi na festyn, a producentami żywności, dlatego aby zwiększać spożywanie polskiego mięsa drobiowego- gdzie branża poniosła olbrzymie straty spowodowane brakiem eksportu w związku z pandemią COVID19- istniej konieczność silnej promocji w naszym kraju.

Imprezy takie jak w Mościbrodach dają ku temu okazję i są doskonałym tego przykładem.

s1 (31)s1 (30)s1 (29)s1 (27)

s1 (7) s1 (11)s1 (12)s1 (14)s1 (15) s1 (19)s1 (22) s1 (23) s1 (24)

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

Promocja drobiu w Lęborku ,, Kurczak św. Jakuba”

FestiwalDrobiuW dniach 24- 25  lipca br. w Lęborku odbędzie się promocja drobiu pt. ,, Kurczak Św. Jakuba”.

Program wydarzenia

24 lipca:

od  godziny 10 do 13 konferencja popularno- naukowa pt. „ Życie codzienne pielgrzymów na szlaku  Camino” w Sali Rajców UM w Lęborku.

Prelegenci : dr hab. Henryk Paner z Muzeum Archeologicznego w Gdańsku, dr Monika Brzostowska – Jankiewicz z Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku, red. Antoni Filipkowski, mistrz kucharski Bogdan Gałązka, Jakub  Studziński z Lęborskiego Bractwa Historycznego.

Po konferencji poczęstunek – degustacja potraw z drobiu.

Od godziny 11 do 14 w ramach Dni Jakubowych przy kościele św. Jakuba  wystawa drobiu ozdobnego i pokaz wraz z prelekcją  przygotowania potrawy średniowiecznej z drobiu oraz  degustacja.

25 lipca:

od godziny 11 do 14 na placu Pokoju w Lęborku degustacja potraw z drobiu, porady dietetyczne, konkursy i zabawy dla dzieci, występ artystyczny oraz  konkursy  z nagrodami dla publiczności.

Informacja historyczna:

Pielgrzymki do grobu św. Jakuba, który  znajduje się w Hiszpani w katedrze w Sanriago de Compostela, rozpoczęły się już w IX wieku. Pierwsze wzmianki z terenów Polski pochodzą z XI wieku. Nie ma jednej trasy pielgrzymki, istnieje wiele dróg, a każda  droga oznaczona jest muszlą św. Jakuba, która jest także symbolem pielgrzymów.

Po wizycie Jana Pawła II w Santiago de Compostela w 1982 roku Rada Europy uznała Drogę św. Jakuba za szlak o szczególnym znaczeniu dla kultury kontynentu i zaapelowała o odtworzenie i utrzymanie dawnych szlaków pątniczych.

Droga św. Jakuba nawiązuje do traktu rozpoczynającego się niegdyś w Królewcu, a dziś regionu wschodniej Litwy, z Kretingi i prowadzi przez Rosję, Polskę, Niemcy i dalej aż do głównych szlaków wiodących do Hiszpanii. Łączna długość szlaku to 1142 km.

Polski odcinek szlaku liczy około 720 km i prowadzi z Braniewa do Szczecina oraz przez Świnoujście i dalej do Rostoku.

Trasa na Pomorzu podzielona jest na 7 części obejmujących 29 odcinków.

Pielgrzymi zdążający szlakiem mogą podziwiać piękno nad bałtyckiego krajobrazu, zwiedzać cenne zabytki i smakować regionalnych potraw.

Szczególne miejsce na Pomorskiej Drodze św. Jakuba zajmuje Lębork z Jarmarkiem św. Jakuba, który nawiązuje do tradycji spotkań kupców i rzemieślników organizowanych w Lęborku od IV wieku, łącząc tym wymiar religijno-duchowy z czystym handlem.

Reaktywowano go jako odpust w parafii św. Jakuba.

Jarmark co rok przyciąga tysiące turystów, co było założeniem  PZZHiPD w realizacji efektownej promocji drobiu wśród licznej rzeszy pielgrzymów i turystów.

W związku z sytuacją pandemiczną w 2020 roku Dni Lęborka i Jarmark nie odbyły się ale planowane wydarzenie promocyjne z pewnością przyciągnie dużą liczbę osób.

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

cd. Mazowieckie Święto Indyka ,, Indyk smakuje”

PLAKAT INDYK 2021 16.06 -1 (1)

W dniu 4 lipca br. odbyło się już po raz VI Mazowieckie Święto Indyka pt. ,, Indyk Smakuje’’.

Zgodnie z tradycją impreza plenerowa odbyła się w Dworze Mościbrody koło Siedlec.

Wydarzenie cieszące się dużym powodzeniem gościło okolicznych mieszkańców, głównie całe rodziny z dziećmi oraz osoby przybyłe z innych regionów kraju.

Doskonała pogoda i przygotowane przez organizatorów liczne atrakcje w tym możliwość bezpłatnej konsumpcji porcji kulinarnych produktów indyczych spowodowały, że atmosfera i zabawa była wyśmienita.

Znany kucharz Paskal Brodnicki przygotowywał pyszne potrawy z mięsa indyczego do konsumpcji których ustawiała się ciągle spora kolejka.

Pan Paskal, gotując pięknie opowiadał o walorach odżywczych i smakowych mięsa indyczego oraz zdradzał tajniki przygotowywania serwowanych potraw.

Smaczne i kolorowe porcje degustacyjne oraz możliwość skorzystania z wiedzy mistrza, wzbudzały wielkie zainteresowanie nie tylko gospodyń domowych ale licznie przybyłej młodzieży.

Całą imprezę prowadził Przemysław Redkowski, a na scenie pojawiali się organizatorzy oraz gospodarze imprezy przybliżając informacje o produkcji drobiarskiej w Polsce.

O walorach głównie odżywczych i zdrowotnych mięsa indyczego, opowiadała w bardzo  ciekawy sposób Pani Profesor Barbara Biesiada- Drzazga z Uniwersytetu w Siedlcach.

Dla przybyłych hodowców drobiu, odbył się panel edukacyjno-dyskusyjny, który prowadziła Pani Profesor oraz Prezes PZZHiPD Andrzej Danielak.

Podczas panelu omówiono problemy drobiarstwa w Polsce oraz w UE i zmiany jakie mogą nastąpić w najbliższych latach w związku z oczekiwaniami konsumentów, zmianą przepisów prawa oraz kryzysem spowodowanym grypą ptaków.

W okolicach Siedlec znajduje się wiele nowoczesnych ferm produkujących drób   (zwłaszcza indyki),  a ich ilość znacząco wzrosła w ostatnich latach.

Pozyskanie nowych informacji, wymiana doświadczeń i poglądów pozwoliła przybyłym producentom drobiu zastanowić się nad tym, jakie są perspektyw dla branży i ewentualnie przygotować się do idących zmian.

Póżnym popołudniem  odbyły się  koncerty znanych i lubianych zespołów VOX i BAYERA.

Przy dźwiękach świetnej muzyki pod sceną bawiła się liczna grupa uczestników, a pozostali słuchali koncertów korzystając z cienia drzew pod którymi można było przysiąść na ławeczkach, delektując się porcjami degustacyjnymi z mięsa indyczego.

Resized_20210704_152250_2Resized_20210704_163419 Resized_20210704_154352 Resized_20210704_163505Resized_20210704_172806Resized_20210704_175231Resized_20210704_142026Resized_20210704_142058Resized_20210704_151801 Resized_20210704_152011Resized_20210704_152105Resized_20210704_152744

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

Mazowieckie Święto Indyka ,,INDYK SMAKUJE”

PLAKAT INDYK 2021 16.06 -1 (1)Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu zaprasza do Mościbród koło Siedlec w niedzielę 4-go lipca br. na promocję mięsa drobiowego pt. ,, Indyk Smakuje”.

Bawimy się od godziny 13:00

W programie poza darmowymi degustacjami potraw z indyka -liczne konkursy i zabawy z nagrodami, pokazy gotowania  Pascala Brodnickiego oraz koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej jak VOX czy Bayera!

Wstęp wolny!

Festyn finansowany z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO.

 

Drobiowe Smaki na Międzynarodowy Dzień Kobiet

PLAKAT DZIEŃ KOBIETs_47C9793Przeniesione Święto Kobiet z dnia 8 marca  na 13 czerwca br. zobowiązywało organizatorów do jeszcze większego wysiłku, aby uroczystość była godna swojej rangi.

Dwór Mościbrody zaprosił Panie- przedstawicielki różnych środowisk do wspaniałej zabawy łącząc Ich Święto z promocją mięsa drobiowego.

Po dokonaniu oficjalnego otwarcia imprezy przez organizatora tj. prezesa  PZZHiPD Andrzeja Danielaka  oraz gospodarza Dworu Mośibrody Panią Prezes Małgorzatę Borkowską i przywitaniu gości rozpoczęła się doskonała zabawa.

Wśród przybyłych licznie gości był Ambasador Białorusi w Polsce, przedstawiciele samorządu i władz powiatu siedleckiego na czele z panią Marszałek Powiatu oraz przedstawiciele Uniwersytetu w Siedlcach.

Uroczystość bardzo profesjonalnie poprowadził Przemysław Redkowski nawiązując ciągle do walorów mięsa indyczego, które było serwowane pod różnymi postaciami.

Medialny mistrz kuchni Robert Sowa prowadząc warsztaty kulinarne opowiadał o jakości polskiego mięsa indyczego na przykładzie dania ,, Indyk duszony z młodą kapustą, pomidorami, cuminem i limonką’’.

Prowadzący imprezę często zadawał pytania mistrzowi kuchni i prowadził z nim dialog kulinarny. Pytał mistrza o różne sposoby przyrządzania  mięsa indyczego i jakie dodatki najlepiej stosować do potraw z indyka.

Odbyły się konkursy kulinarne dla panów zakończone ciekawymi nagrodami  pt. ,, Panowie gotują dla Pań’’.

Panowie przygotowywali potrawy z mięsa indyczego, Panie zaś były jurorami w tych  konkursach i oceniały efekty smakowe wykonanych potraw.

Pomiędzy konkursami i degustacją odbywała się część artystyczna, gdzie występował Robert Rozmus, który zaśpiewał wiele znanych szlagierów- piosenek zarówno polskich jak i światowych.

Oprawę muzyczną imprezy zapewniali również bracia Maleńczuk oraz Krzysztof Chromiński.

Na koniec odbył się koncert muzyczny zespołu Ambitus Trio.

Święto Kobiet mogło się odbyć dzięki środkom z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

s_47C9968

s_47C0028 — kopias_47C9724s_47C9704s_47C9659s_47C9717s_47C9936 (1)s_47C9711 (1)s_47C9703s_47C9728s_47C9733s_47C9644 — kopias_47C9780s_47C9772s_47C9947s_47C9651 — kopias_47C9668 — kopias_47C9768s_47C9713s_47C9990Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

DZIEŃ DZIECKA cd.

1 (86)

W dniu 09.06.2021r w Dworze Mościbrody koło Siedlec odbył się festyn  zorganizowany przez Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego jako jedna z  kampanii promujących spożycie mięsa drobiowego.

Tym razem adresatem były dzieci i młodzież wraz z opiekunami przybyli na święto z okazji  Dnia Dziecka.

Dla przybyłych dzieci zorganizowano mnóstwo atrakcji , zabaw , konkursów i występów scenicznych.

Przepiękna pogoda i urocze miejsce spowodowało, że dzieciaki bawiły się doskonale , a ich opiekunowie gratulowali pomysłu.

Jedną z głównych atrakcji dedykowaną dla dzieci były warsztaty kulinarne prowadzone przez znaną z programów telewizyjnych Klaudię Bydny – Mistrza Kuchni.

Dzieciaki uczyły się przyrządzać potrawy z mięsa drobiowego pod czujnym okiem specjalistki.

Odbył się też Koncert Finałowy pt. ,, Piosenka moich rodziców’’, gdzie wykonawcy śpiewali utwory znane i lubiane przez starsze pokolenie.

Imprezę na scenie oraz liczne konkursy z nagrodami prowadził Pan Sprężynka, który wykonał też pokaz iluzji .

Zespół ,, Bąbel Ziombel’’ podczas swojego występu rozśmieszał i angażował dzieci do zabawy.

Pod tętniącą muzyką sceną odbył się też pokaz karate zespołu z pobliskiego Domu Kultury.

Uczestniczące w festynie dzieci, ich rodzice i opiekunowie kosztowali przygotowanych porcji drobiowych.

Różne atrakcje około sceniczne dawały dzieciakom wiele możliwości zabawy np. dmuchany zamek i zjeżdżalnia , trampolina , aparat robiący zdjęcia okolicznościowe oraz malowanie twarzy i farbowanie włosów na różne kolory.

Dwór Mościbrody jest znaczącym miejscem, który podtrzymuje miejscową tradycję i kulturę regionu oraz doskonałym miejscem na organizowanie festynów i zabaw oraz kampanii promocyjnych, gdyż frekwencja jest zawsze bardzo duża.

1 (82)1 (130)1 (80)1 (139)1 (129)1 (145)1 (138)1 (78)1 (99)1 (162)1 (74)1 (87)1 (88)1 (107)

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

DZIEŃ DZIECKA w Mościbrodach

Plakat DZIEŃ DZIECKA 9 CZERWCA-1Już po raz kolejny gościnny Dwór Mościbrody koło Siedlec był  miejscem na zorganizowanie wspaniałej imprezy plenerowej tym razem z okazji święta Dzień Dziecka.

Z powodów ograniczeń w związku z COVID-19, impreza odbyła się w dniu 9 czerwca, a nie jak wcześniej planowano w dniu 1 czerwca.

Licznie przybyłe dzieci z okolicznych miejscowości miały możliwość uczestniczyć we wspaniałej zabawie i kosztować przygotowanych potraw z mięsa drobiowego.

Dodatkowo dzieci mogły wziążć  udział w konkursie kulinarnym i same przygotowywać dania, gdzie podstawowym surowcem było mięso indycze. Wszystko odbywało się  pod czujnym okiem Klaudii Budny z MasterChef.

Na scenie cały czas trwała zabawa prowadzona przez Pana Sprężynkę Bąbel Ziombel.

Imprezę prowadził Pan Sylwester Kozłowski i zachęcał przybyłych do uczestnictwa w licznych konkursach, za udział w których można było zdobyć ciekawe nagrody oraz gadżety.

Klaun Resorek rozśmieszał i pokazywał różne sztuczki.

Odbył się też pokaz karate oraz występy muzyczne dzieci.

1 (84) 1 (86)1 (88)1 (105)1 (112)1 (148)1 (190)1 (209)

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

Ogłoszenie o wyborze wykonawcy
Copyright © POLSKI ZWIĄZEK HODOWCÓW I PRODUCENTÓW DROBIU. ul. Al. Jerozolimskie 11/19 lok. 52; 00–508 Warszawa