Tematem konferencji była historia pielgrzymek do Santiago de Compostela oraz jak na szlaku pielgrzymkowym żywili się pielgrzymi.
Moderatorem konferencji był Pan Bogdan Donke, wiceprezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Prelegenci w bardzo interesujący sposób przedstawiali swoje tematy dotyczące pielgrzymowania zarówno od strony duchowej jak i tej czysto fizycznej.
Omawiane tematy dotyczyły szlaków, którymi wędrowano, trudów podróży, strojów, rodzajów pożywienia jak i naczyń, z których jadano i pito w dawnych czasach.
Pan Antoni Filipowski -publicysta i fotografik, który dwukrotnie pokonał cały szlak pielgrzymkowy -szlak Camino opowiadał o swoim pielgrzymowaniu, pięknie przy tym śpiewając i grając na gitarze.
Podczas Konferencji można było skosztować potraw z drobiu przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziedzictwa Kulturowego Szlakiem Północy, które specjalizuje się w odtwarzaniu starych, regionalnych potraw, w tym potraw z drobiu.
Kolejnym wydarzeniem w ramach projektu był obóz rycerski usytuowany przed Kościołem Św. Jakuba w Lęborku, gdzie szef kuchni Bogdan Gałązka częstował potrawą ,, Kurczak na czarno z racuchami piwnymi’.
Dodatkową atrakcją, szczególnie dla najmłodszych uczestników, była wystawa drobiu ozdobnego przygotowana przez hodowczynię Panią Annę Roszewską.
W dniu 25 lipca na Rynku w centralnym miejscu Lęborka, obył się Festyn – główna część imprezy ,, Kuczak Św. Jakuba”.
Na scenie wystąpili muzycy z zespołu Zagan Acoustic tj. grający na skrzypcach Joachim Łuczak oraz na akordeonie Paweł Zagańczyk. Są to doskonali artyści znani na Pomorzu, którzy występują na festiwalach muzycznych nie tylko w Polsce.
Przybyli na festyn mieszkańcy miasta oraz liczna grupa turystów, mogła skosztować grilowanego mięsa z drobiu, wziążć udział w konkursach z nagrodami czy skorzystać z porady dietetyków.
Ze sceny padały informacje o doskonałej jakości i właściwościach dietetycznych polskiego drobiu.
Dodatkowe atrakcje czekały również na dzieciaki np. malowanie twarzy oraz konkursy z nagrodami.
Wspaniała pogoda, piękny Lęborski Rynek spowodowały, że impreza była bardzo przyjemna.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO
https://www.youtube.com/watch?v=br1oWOca3-E -kliknij na film
Informacje w mediach, ulotki i plakaty spowodowały, że na promocję mięsa indyczego w dnu 4 lipca br. do ,,Dworu Mościbrody’’ przybyło mnóstwo osób, nie tylko z okolicznych miejscowości ale również z innych części kraju.
Doskonała aura pogodowa sprzyjała imprezie plenerowej, a miejsce znane i lubiane gwarantowało doskonałe jedzenie i wspaniałą zabawę.
Przybyło wiele całych rodzin, które chętnie brały udział w konkursach z nagrodami.
Dzięki kampaniom promocyjnym prowadzonym od kilku lat, spożycie mięsa indyczego na terenie Polski, także wschodniej systematycznie wzrasta.
Jak ważne jest mięso drobiowe -indycze w diecie, praktycznie każdej grupy wiekowej dowiadują się przybyli na festyn od autorytetów naukowych i żywieniowych.
Cenne informacje jakie na tego typu imprezach przekazują osoby znane z mediów, specjaliści od żywienia czy bezpośrednio producenci drobiu, z pewnością wpływają na zwiększanie zaufania konsumentów do polskiego mięsa drobiowego.
Uczestnictwo producentów drobiu w promocjach swojego produktu jest niesłychanie ważne, gdyż przybliża mieszkańcom miast problematykę hodowli drobiu w Polsce i pokazuje osoby bezpośrednio odpowiedzialne za produkcję żywności.
Istnieje możliwość wymiany informacji pomiędzy przybyłymi na festyn, a producentami żywności, dlatego aby zwiększać spożywanie polskiego mięsa drobiowego- gdzie branża poniosła olbrzymie straty spowodowane brakiem eksportu w związku z pandemią COVID19- istniej konieczność silnej promocji w naszym kraju.
Imprezy takie jak w Mościbrodach dają ku temu okazję i są doskonałym tego przykładem.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO
W dniach 24- 25 lipca br. w Lęborku odbędzie się promocja drobiu pt. ,, Kurczak Św. Jakuba”.
Program wydarzenia
24 lipca:
od godziny 10 do 13 konferencja popularno- naukowa pt. „ Życie codzienne pielgrzymów na szlaku Camino” w Sali Rajców UM w Lęborku.
Prelegenci : dr hab. Henryk Paner z Muzeum Archeologicznego w Gdańsku, dr Monika Brzostowska – Jankiewicz z Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku, red. Antoni Filipkowski, mistrz kucharski Bogdan Gałązka, Jakub Studziński z Lęborskiego Bractwa Historycznego.
Po konferencji poczęstunek – degustacja potraw z drobiu.
Od godziny 11 do 14 w ramach Dni Jakubowych przy kościele św. Jakuba wystawa drobiu ozdobnego i pokaz wraz z prelekcją przygotowania potrawy średniowiecznej z drobiu oraz degustacja.
25 lipca:
od godziny 11 do 14 na placu Pokoju w Lęborku degustacja potraw z drobiu, porady dietetyczne, konkursy i zabawy dla dzieci, występ artystyczny oraz konkursy z nagrodami dla publiczności.
Informacja historyczna:
Pielgrzymki do grobu św. Jakuba, który znajduje się w Hiszpani w katedrze w Sanriago de Compostela, rozpoczęły się już w IX wieku. Pierwsze wzmianki z terenów Polski pochodzą z XI wieku. Nie ma jednej trasy pielgrzymki, istnieje wiele dróg, a każda droga oznaczona jest muszlą św. Jakuba, która jest także symbolem pielgrzymów.
Po wizycie Jana Pawła II w Santiago de Compostela w 1982 roku Rada Europy uznała Drogę św. Jakuba za szlak o szczególnym znaczeniu dla kultury kontynentu i zaapelowała o odtworzenie i utrzymanie dawnych szlaków pątniczych.
Droga św. Jakuba nawiązuje do traktu rozpoczynającego się niegdyś w Królewcu, a dziś regionu wschodniej Litwy, z Kretingi i prowadzi przez Rosję, Polskę, Niemcy i dalej aż do głównych szlaków wiodących do Hiszpanii. Łączna długość szlaku to 1142 km.
Polski odcinek szlaku liczy około 720 km i prowadzi z Braniewa do Szczecina oraz przez Świnoujście i dalej do Rostoku.
Trasa na Pomorzu podzielona jest na 7 części obejmujących 29 odcinków.
Pielgrzymi zdążający szlakiem mogą podziwiać piękno nad bałtyckiego krajobrazu, zwiedzać cenne zabytki i smakować regionalnych potraw.
Szczególne miejsce na Pomorskiej Drodze św. Jakuba zajmuje Lębork z Jarmarkiem św. Jakuba, który nawiązuje do tradycji spotkań kupców i rzemieślników organizowanych w Lęborku od IV wieku, łącząc tym wymiar religijno-duchowy z czystym handlem.
Reaktywowano go jako odpust w parafii św. Jakuba.
Jarmark co rok przyciąga tysiące turystów, co było założeniem PZZHiPD w realizacji efektownej promocji drobiu wśród licznej rzeszy pielgrzymów i turystów.
W związku z sytuacją pandemiczną w 2020 roku Dni Lęborka i Jarmark nie odbyły się ale planowane wydarzenie promocyjne z pewnością przyciągnie dużą liczbę osób.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO
W dniu 4 lipca br. odbyło się już po raz VI Mazowieckie Święto Indyka pt. ,, Indyk Smakuje’’.
Zgodnie z tradycją impreza plenerowa odbyła się w Dworze Mościbrody koło Siedlec.
Wydarzenie cieszące się dużym powodzeniem gościło okolicznych mieszkańców, głównie całe rodziny z dziećmi oraz osoby przybyłe z innych regionów kraju.
Doskonała pogoda i przygotowane przez organizatorów liczne atrakcje w tym możliwość bezpłatnej konsumpcji porcji kulinarnych produktów indyczych spowodowały, że atmosfera i zabawa była wyśmienita.
Znany kucharz Paskal Brodnicki przygotowywał pyszne potrawy z mięsa indyczego do konsumpcji których ustawiała się ciągle spora kolejka.
Pan Paskal, gotując pięknie opowiadał o walorach odżywczych i smakowych mięsa indyczego oraz zdradzał tajniki przygotowywania serwowanych potraw.
Smaczne i kolorowe porcje degustacyjne oraz możliwość skorzystania z wiedzy mistrza, wzbudzały wielkie zainteresowanie nie tylko gospodyń domowych ale licznie przybyłej młodzieży.
Całą imprezę prowadził Przemysław Redkowski, a na scenie pojawiali się organizatorzy oraz gospodarze imprezy przybliżając informacje o produkcji drobiarskiej w Polsce.
O walorach głównie odżywczych i zdrowotnych mięsa indyczego, opowiadała w bardzo ciekawy sposób Pani Profesor Barbara Biesiada- Drzazga z Uniwersytetu w Siedlcach.
Dla przybyłych hodowców drobiu, odbył się panel edukacyjno-dyskusyjny, który prowadziła Pani Profesor oraz Prezes PZZHiPD Andrzej Danielak.
Podczas panelu omówiono problemy drobiarstwa w Polsce oraz w UE i zmiany jakie mogą nastąpić w najbliższych latach w związku z oczekiwaniami konsumentów, zmianą przepisów prawa oraz kryzysem spowodowanym grypą ptaków.
W okolicach Siedlec znajduje się wiele nowoczesnych ferm produkujących drób (zwłaszcza indyki), a ich ilość znacząco wzrosła w ostatnich latach.
Pozyskanie nowych informacji, wymiana doświadczeń i poglądów pozwoliła przybyłym producentom drobiu zastanowić się nad tym, jakie są perspektyw dla branży i ewentualnie przygotować się do idących zmian.
Póżnym popołudniem odbyły się koncerty znanych i lubianych zespołów VOX i BAYERA.
Przy dźwiękach świetnej muzyki pod sceną bawiła się liczna grupa uczestników, a pozostali słuchali koncertów korzystając z cienia drzew pod którymi można było przysiąść na ławeczkach, delektując się porcjami degustacyjnymi z mięsa indyczego.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO
Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu zaprasza do Mościbród koło Siedlec w niedzielę 4-go lipca br. na promocję mięsa drobiowego pt. ,, Indyk Smakuje”.
Bawimy się od godziny 13:00
W programie poza darmowymi degustacjami potraw z indyka -liczne konkursy i zabawy z nagrodami, pokazy gotowania Pascala Brodnickiego oraz koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej jak VOX czy Bayera!
Wstęp wolny!
Festyn finansowany z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO.
Przeniesione Święto Kobiet z dnia 8 marca na 13 czerwca br. zobowiązywało organizatorów do jeszcze większego wysiłku, aby uroczystość była godna swojej rangi.
Dwór Mościbrody zaprosił Panie- przedstawicielki różnych środowisk do wspaniałej zabawy łącząc Ich Święto z promocją mięsa drobiowego.
Po dokonaniu oficjalnego otwarcia imprezy przez organizatora tj. prezesa PZZHiPD Andrzeja Danielaka oraz gospodarza Dworu Mośibrody Panią Prezes Małgorzatę Borkowską i przywitaniu gości rozpoczęła się doskonała zabawa.
Wśród przybyłych licznie gości był Ambasador Białorusi w Polsce, przedstawiciele samorządu i władz powiatu siedleckiego na czele z panią Marszałek Powiatu oraz przedstawiciele Uniwersytetu w Siedlcach.
Uroczystość bardzo profesjonalnie poprowadził Przemysław Redkowski nawiązując ciągle do walorów mięsa indyczego, które było serwowane pod różnymi postaciami.
Medialny mistrz kuchni Robert Sowa prowadząc warsztaty kulinarne opowiadał o jakości polskiego mięsa indyczego na przykładzie dania ,, Indyk duszony z młodą kapustą, pomidorami, cuminem i limonką’’.
Prowadzący imprezę często zadawał pytania mistrzowi kuchni i prowadził z nim dialog kulinarny. Pytał mistrza o różne sposoby przyrządzania mięsa indyczego i jakie dodatki najlepiej stosować do potraw z indyka.
Odbyły się konkursy kulinarne dla panów zakończone ciekawymi nagrodami pt. ,, Panowie gotują dla Pań’’.
Panowie przygotowywali potrawy z mięsa indyczego, Panie zaś były jurorami w tych konkursach i oceniały efekty smakowe wykonanych potraw.
Pomiędzy konkursami i degustacją odbywała się część artystyczna, gdzie występował Robert Rozmus, który zaśpiewał wiele znanych szlagierów- piosenek zarówno polskich jak i światowych.
Oprawę muzyczną imprezy zapewniali również bracia Maleńczuk oraz Krzysztof Chromiński.
Na koniec odbył się koncert muzyczny zespołu Ambitus Trio.
Święto Kobiet mogło się odbyć dzięki środkom z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO
W dniu 09.06.2021r w Dworze Mościbrody koło Siedlec odbył się festyn zorganizowany przez Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego jako jedna z kampanii promujących spożycie mięsa drobiowego.
Tym razem adresatem były dzieci i młodzież wraz z opiekunami przybyli na święto z okazji Dnia Dziecka.
Dla przybyłych dzieci zorganizowano mnóstwo atrakcji , zabaw , konkursów i występów scenicznych.
Przepiękna pogoda i urocze miejsce spowodowało, że dzieciaki bawiły się doskonale , a ich opiekunowie gratulowali pomysłu.
Jedną z głównych atrakcji dedykowaną dla dzieci były warsztaty kulinarne prowadzone przez znaną z programów telewizyjnych Klaudię Bydny – Mistrza Kuchni.
Dzieciaki uczyły się przyrządzać potrawy z mięsa drobiowego pod czujnym okiem specjalistki.
Odbył się też Koncert Finałowy pt. ,, Piosenka moich rodziców’’, gdzie wykonawcy śpiewali utwory znane i lubiane przez starsze pokolenie.
Imprezę na scenie oraz liczne konkursy z nagrodami prowadził Pan Sprężynka, który wykonał też pokaz iluzji .
Zespół ,, Bąbel Ziombel’’ podczas swojego występu rozśmieszał i angażował dzieci do zabawy.
Pod tętniącą muzyką sceną odbył się też pokaz karate zespołu z pobliskiego Domu Kultury.
Uczestniczące w festynie dzieci, ich rodzice i opiekunowie kosztowali przygotowanych porcji drobiowych.
Różne atrakcje około sceniczne dawały dzieciakom wiele możliwości zabawy np. dmuchany zamek i zjeżdżalnia , trampolina , aparat robiący zdjęcia okolicznościowe oraz malowanie twarzy i farbowanie włosów na różne kolory.
Dwór Mościbrody jest znaczącym miejscem, który podtrzymuje miejscową tradycję i kulturę regionu oraz doskonałym miejscem na organizowanie festynów i zabaw oraz kampanii promocyjnych, gdyż frekwencja jest zawsze bardzo duża.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO
Już po raz kolejny gościnny Dwór Mościbrody koło Siedlec był miejscem na zorganizowanie wspaniałej imprezy plenerowej tym razem z okazji święta Dzień Dziecka.
Z powodów ograniczeń w związku z COVID-19, impreza odbyła się w dniu 9 czerwca, a nie jak wcześniej planowano w dniu 1 czerwca.
Licznie przybyłe dzieci z okolicznych miejscowości miały możliwość uczestniczyć we wspaniałej zabawie i kosztować przygotowanych potraw z mięsa drobiowego.
Dodatkowo dzieci mogły wziążć udział w konkursie kulinarnym i same przygotowywać dania, gdzie podstawowym surowcem było mięso indycze. Wszystko odbywało się pod czujnym okiem Klaudii Budny z MasterChef.
Na scenie cały czas trwała zabawa prowadzona przez Pana Sprężynkę Bąbel Ziombel.
Imprezę prowadził Pan Sylwester Kozłowski i zachęcał przybyłych do uczestnictwa w licznych konkursach, za udział w których można było zdobyć ciekawe nagrody oraz gadżety.
Klaun Resorek rozśmieszał i pokazywał różne sztuczki.
Odbył się też pokaz karate oraz występy muzyczne dzieci.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO
wybór wykonawcy zadania- kliknij