Tematem konferencji była historia pielgrzymek do Santiago de Compostela oraz jak na szlaku pielgrzymkowym żywili się pielgrzymi.
Moderatorem konferencji był Pan Bogdan Donke, wiceprezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Prelegenci w bardzo interesujący sposób przedstawiali swoje tematy dotyczące pielgrzymowania zarówno od strony duchowej jak i tej czysto fizycznej.
Omawiane tematy dotyczyły szlaków, którymi wędrowano, trudów podróży, strojów, rodzajów pożywienia jak i naczyń, z których jadano i pito w dawnych czasach.
Pan Antoni Filipowski -publicysta i fotografik, który dwukrotnie pokonał cały szlak pielgrzymkowy -szlak Camino opowiadał o swoim pielgrzymowaniu, pięknie przy tym śpiewając i grając na gitarze.
Podczas Konferencji można było skosztować potraw z drobiu przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziedzictwa Kulturowego Szlakiem Północy, które specjalizuje się w odtwarzaniu starych, regionalnych potraw, w tym potraw z drobiu.
Kolejnym wydarzeniem w ramach projektu był obóz rycerski usytuowany przed Kościołem Św. Jakuba w Lęborku, gdzie szef kuchni Bogdan Gałązka częstował potrawą ,, Kurczak na czarno z racuchami piwnymi’.
Dodatkową atrakcją, szczególnie dla najmłodszych uczestników, była wystawa drobiu ozdobnego przygotowana przez hodowczynię Panią Annę Roszewską.
W dniu 25 lipca na Rynku w centralnym miejscu Lęborka, obył się Festyn – główna część imprezy ,, Kuczak Św. Jakuba”.
Na scenie wystąpili muzycy z zespołu Zagan Acoustic tj. grający na skrzypcach Joachim Łuczak oraz na akordeonie Paweł Zagańczyk. Są to doskonali artyści znani na Pomorzu, którzy występują na festiwalach muzycznych nie tylko w Polsce.
Przybyli na festyn mieszkańcy miasta oraz liczna grupa turystów, mogła skosztować grilowanego mięsa z drobiu, wziążć udział w konkursach z nagrodami czy skorzystać z porady dietetyków.
Ze sceny padały informacje o doskonałej jakości i właściwościach dietetycznych polskiego drobiu.
Dodatkowe atrakcje czekały również na dzieciaki np. malowanie twarzy oraz konkursy z nagrodami.
Wspaniała pogoda, piękny Lęborski Rynek spowodowały, że impreza była bardzo przyjemna.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO