POLSKI ZWIĄZEK ZRZESZEŃ
HODOWCÓW I PRODUCENTÓW
DROBIU

ZARZĄD GŁÓWNY
www.pzzhipd.pl
pzzhipd@wp.pl

Kurczak Świętego Jakuba cd.

IMG_1978FestiwalDrobiuIMG_1168IMG_1254

W ramach projektu ,, KURCZAK ŚW. JAKUBA NA PIELGRZYMKOWYM SZLAKU’’ odbyła się Konferencja Popularno  Naukowa w Sali Rajców w Urzędzie  Miasta  w Lęborku.

Tematem konferencji była historia pielgrzymek do Santiago de Compostela oraz jak na szlaku pielgrzymkowym żywili się pielgrzymi.

Moderatorem konferencji był Pan Bogdan Donke, wiceprezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Prelegenci w bardzo interesujący sposób przedstawiali swoje tematy dotyczące pielgrzymowania zarówno od strony duchowej jak i tej czysto fizycznej.

Omawiane tematy dotyczyły szlaków, którymi wędrowano,  trudów podróży, strojów,  rodzajów pożywienia  jak  i naczyń, z których jadano i pito w dawnych czasach.

Pan Antoni Filipowski -publicysta i fotografik, który dwukrotnie pokonał cały szlak pielgrzymkowy -szlak Camino opowiadał o swoim pielgrzymowaniu, pięknie przy tym śpiewając i grając na gitarze.

Podczas Konferencji można było skosztować potraw z drobiu przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziedzictwa Kulturowego Szlakiem Północy, które specjalizuje się w odtwarzaniu starych, regionalnych potraw, w tym potraw z drobiu.

IMG_1301IMG_1307IMG_1338IMG_1331IMG_1348IMG_1401IMG_1436IMG_1643 IMG_1335

Kolejnym wydarzeniem w ramach projektu był  obóz rycerski usytuowany przed Kościołem Św. Jakuba w Lęborku, gdzie szef kuchni Bogdan Gałązka częstował potrawą ,, Kurczak na czarno z racuchami piwnymi’.

Dodatkową atrakcją, szczególnie dla najmłodszych uczestników,  była wystawa drobiu ozdobnego przygotowana przez hodowczynię Panią Annę Roszewską.IMG_1418

IMG_1533IMG_1537

W dniu 25 lipca na Rynku w centralnym miejscu Lęborka, obył się Festyn – główna część imprezy ,, Kuczak Św. Jakuba”.

Na scenie wystąpili muzycy z zespołu  Zagan Acoustic tj.  grający na skrzypcach Joachim Łuczak oraz na akordeonie Paweł Zagańczyk. Są to doskonali artyści znani na Pomorzu, którzy występują na festiwalach muzycznych nie tylko w Polsce.

Przybyli na festyn mieszkańcy miasta oraz liczna grupa turystów, mogła skosztować grilowanego mięsa z drobiu, wziążć udział w konkursach z nagrodami czy skorzystać z porady dietetyków.

Ze sceny padały informacje o doskonałej jakości i właściwościach dietetycznych polskiego drobiu.

Dodatkowe atrakcje czekały również na dzieciaki np. malowanie twarzy oraz konkursy z nagrodami.

Wspaniała pogoda, piękny Lęborski Rynek spowodowały, że impreza była bardzo przyjemna.

IMG_1787IMG_1865IMG_1942 IMG_2027IMG_2041IMG_1783

IMG_1811IMG_1960IMG_1361IMG_1464IMG_1961IMG_2040IMG_2023

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

 

Copyright © POLSKI ZWIĄZEK HODOWCÓW I PRODUCENTÓW DROBIU. ul. Al. Jerozolimskie 11/19 lok. 52; 00–508 Warszawa