Przeniesione Święto Kobiet z dnia 8 marca na 13 czerwca br. zobowiązywało organizatorów do jeszcze większego wysiłku, aby uroczystość była godna swojej rangi.
Dwór Mościbrody zaprosił Panie- przedstawicielki różnych środowisk do wspaniałej zabawy łącząc Ich Święto z promocją mięsa drobiowego.
Po dokonaniu oficjalnego otwarcia imprezy przez organizatora tj. prezesa PZZHiPD Andrzeja Danielaka oraz gospodarza Dworu Mośibrody Panią Prezes Małgorzatę Borkowską i przywitaniu gości rozpoczęła się doskonała zabawa.
Wśród przybyłych licznie gości był Ambasador Białorusi w Polsce, przedstawiciele samorządu i władz powiatu siedleckiego na czele z panią Marszałek Powiatu oraz przedstawiciele Uniwersytetu w Siedlcach.
Uroczystość bardzo profesjonalnie poprowadził Przemysław Redkowski nawiązując ciągle do walorów mięsa indyczego, które było serwowane pod różnymi postaciami.
Medialny mistrz kuchni Robert Sowa prowadząc warsztaty kulinarne opowiadał o jakości polskiego mięsa indyczego na przykładzie dania ,, Indyk duszony z młodą kapustą, pomidorami, cuminem i limonką’’.
Prowadzący imprezę często zadawał pytania mistrzowi kuchni i prowadził z nim dialog kulinarny. Pytał mistrza o różne sposoby przyrządzania mięsa indyczego i jakie dodatki najlepiej stosować do potraw z indyka.
Odbyły się konkursy kulinarne dla panów zakończone ciekawymi nagrodami pt. ,, Panowie gotują dla Pań’’.
Panowie przygotowywali potrawy z mięsa indyczego, Panie zaś były jurorami w tych konkursach i oceniały efekty smakowe wykonanych potraw.
Pomiędzy konkursami i degustacją odbywała się część artystyczna, gdzie występował Robert Rozmus, który zaśpiewał wiele znanych szlagierów- piosenek zarówno polskich jak i światowych.
Oprawę muzyczną imprezy zapewniali również bracia Maleńczuk oraz Krzysztof Chromiński.
Na koniec odbył się koncert muzyczny zespołu Ambitus Trio.
Święto Kobiet mogło się odbyć dzięki środkom z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO