POLSKI ZWIĄZEK ZRZESZEŃ
HODOWCÓW I PRODUCENTÓW
DROBIU

ZARZĄD GŁÓWNY
www.pzzhipd.pl
pzzhipd@wp.pl

Dożynki Prezydenckie cd.

davLogo DożynkiIMG-20210906-WA0035

 

W dniu 19 września br. na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego odbyły się Dożynki z udziałem pary Prezydenckiej tj. Andrzeja Dudy i Agaty Kornhauser-Dudy. 

Dożynki Prezydenckie to wydarzenie wieńczące trud pracy włożony przez polskich rolników podczas ostatnich żniw.

Święto swoim rodowodem sięga czasów średniowiecznych i jest formą podziękowania za tegoroczne zbiory oraz prośbą o pomyślność przyszłorocznych plonów.

,, Wszystkie branże polskiego rolnictwa muszą być w sposób równy zadbane. Obiecuję wszystkim polskim rolnikom, że będę o te sprawy dbał, że będę stał na straży polskiego rolnictwa, jego dobra, jego interesów, tego wszystkiego, co istotne ”– mówił Prezydent RP podczas uroczystości.

Dożynki Prezydenckie były organizowane po raz dziewiętnasty, a po raz drugi w Pałacu Prezydenckim.

Ceremoniał Dożynkowy prowadził Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze” im. Tadeusza Sygietyńskiego.

W przeddzień Dożynek Prezydenckich tradycyjnie odbywa się ,,Konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej”, w którym biorą udział grupy reprezentujące poszczególne województwa.

Celem Konkursu jest kultywowanie tradycji regionalnych oraz promocja dorobku kulturowego polskiej wsi.

Wieńce wyplatane są zgodnie z tradycją z tegorocznych zbóż, ziół,  kwiatów i wzbudzają prawdziwy zachwyt.

Zwycięski wieniec jest przenoszony do Pałacu Prezydenckiego, gdzie pozostaje do następnego roku.

Polski Związek  Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu już po raz kolejny zorganizował kampanię promującą spożywanie mięsa drobiowego podczas Dożynek.

Stoisko z wyrobami z drobiu cieszyło się sporym zainteresowaniem przybyłych gości i odwiedził je również Pan Prezydent wraz z Pierwszą Damą, którzy osobiście konsumowali bardzo wykwintnie przygotowane porcje degustacyjne.

Pani Prezydentowa przyznała, że drób jest podstawowym składnikiem w ich diecie.

Uczestnicy uroczystości również chętnie spożywali mięso drobiowe z grilla.

 

20210919_19494020210919_175130 (2)dav51_dozynki_mbo14013

20210919_17324120210919_15404520210919_17484420210919_14463920210919_14555020210919_10084520210919_144525IMG-20210919-WA0008 (2) 55_dozynki_mbo14117Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

Copyright © POLSKI ZWIĄZEK HODOWCÓW I PRODUCENTÓW DROBIU. ul. Al. Jerozolimskie 11/19 lok. 52; 00–508 Warszawa