W dniu 19 września br. na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego odbyły się Dożynki z udziałem pary Prezydenckiej tj. Andrzeja Dudy i Agaty Kornhauser-Dudy.
Dożynki Prezydenckie to wydarzenie wieńczące trud pracy włożony przez polskich rolników podczas ostatnich żniw.
Święto swoim rodowodem sięga czasów średniowiecznych i jest formą podziękowania za tegoroczne zbiory oraz prośbą o pomyślność przyszłorocznych plonów.
,, Wszystkie branże polskiego rolnictwa muszą być w sposób równy zadbane. Obiecuję wszystkim polskim rolnikom, że będę o te sprawy dbał, że będę stał na straży polskiego rolnictwa, jego dobra, jego interesów, tego wszystkiego, co istotne ”– mówił Prezydent RP podczas uroczystości.
Dożynki Prezydenckie były organizowane po raz dziewiętnasty, a po raz drugi w Pałacu Prezydenckim.
Ceremoniał Dożynkowy prowadził Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze” im. Tadeusza Sygietyńskiego.
W przeddzień Dożynek Prezydenckich tradycyjnie odbywa się ,,Konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej”, w którym biorą udział grupy reprezentujące poszczególne województwa.
Celem Konkursu jest kultywowanie tradycji regionalnych oraz promocja dorobku kulturowego polskiej wsi.
Wieńce wyplatane są zgodnie z tradycją z tegorocznych zbóż, ziół, kwiatów i wzbudzają prawdziwy zachwyt.
Zwycięski wieniec jest przenoszony do Pałacu Prezydenckiego, gdzie pozostaje do następnego roku.
Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu już po raz kolejny zorganizował kampanię promującą spożywanie mięsa drobiowego podczas Dożynek.
Stoisko z wyrobami z drobiu cieszyło się sporym zainteresowaniem przybyłych gości i odwiedził je również Pan Prezydent wraz z Pierwszą Damą, którzy osobiście konsumowali bardzo wykwintnie przygotowane porcje degustacyjne.
Pani Prezydentowa przyznała, że drób jest podstawowym składnikiem w ich diecie.
Uczestnicy uroczystości również chętnie spożywali mięso drobiowe z grilla.
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO