W dniu 4 lipca br. odbyło się już po raz VI Mazowieckie Święto Indyka pt. ,, Indyk Smakuje’’.
Zgodnie z tradycją impreza plenerowa odbyła się w Dworze Mościbrody koło Siedlec.
Wydarzenie cieszące się dużym powodzeniem gościło okolicznych mieszkańców, głównie całe rodziny z dziećmi oraz osoby przybyłe z innych regionów kraju.
Doskonała pogoda i przygotowane przez organizatorów liczne atrakcje w tym możliwość bezpłatnej konsumpcji porcji kulinarnych produktów indyczych spowodowały, że atmosfera i zabawa była wyśmienita.
Znany kucharz Paskal Brodnicki przygotowywał pyszne potrawy z mięsa indyczego do konsumpcji których ustawiała się ciągle spora kolejka.
Pan Paskal, gotując pięknie opowiadał o walorach odżywczych i smakowych mięsa indyczego oraz zdradzał tajniki przygotowywania serwowanych potraw.
Smaczne i kolorowe porcje degustacyjne oraz możliwość skorzystania z wiedzy mistrza, wzbudzały wielkie zainteresowanie nie tylko gospodyń domowych ale licznie przybyłej młodzieży.
Całą imprezę prowadził Przemysław Redkowski, a na scenie pojawiali się organizatorzy oraz gospodarze imprezy przybliżając informacje o produkcji drobiarskiej w Polsce.
O walorach głównie odżywczych i zdrowotnych mięsa indyczego, opowiadała w bardzo ciekawy sposób Pani Profesor Barbara Biesiada- Drzazga z Uniwersytetu w Siedlcach.
Dla przybyłych hodowców drobiu, odbył się panel edukacyjno-dyskusyjny, który prowadziła Pani Profesor oraz Prezes PZZHiPD Andrzej Danielak.
Podczas panelu omówiono problemy drobiarstwa w Polsce oraz w UE i zmiany jakie mogą nastąpić w najbliższych latach w związku z oczekiwaniami konsumentów, zmianą przepisów prawa oraz kryzysem spowodowanym grypą ptaków.
W okolicach Siedlec znajduje się wiele nowoczesnych ferm produkujących drób (zwłaszcza indyki), a ich ilość znacząco wzrosła w ostatnich latach.
Pozyskanie nowych informacji, wymiana doświadczeń i poglądów pozwoliła przybyłym producentom drobiu zastanowić się nad tym, jakie są perspektyw dla branży i ewentualnie przygotować się do idących zmian.
Póżnym popołudniem odbyły się koncerty znanych i lubianych zespołów VOX i BAYERA.
Przy dźwiękach świetnej muzyki pod sceną bawiła się liczna grupa uczestników, a pozostali słuchali koncertów korzystając z cienia drzew pod którymi można było przysiąść na ławeczkach, delektując się porcjami degustacyjnymi z mięsa indyczego.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO