POLSKI ZWIĄZEK ZRZESZEŃ
HODOWCÓW I PRODUCENTÓW
DROBIU

ZARZĄD GŁÓWNY
www.pzzhipd.pl
pzzhipd@wp.pl

cd. Mazowieckie Święto Indyka ,, Indyk smakuje”

PLAKAT INDYK 2021 16.06 -1 (1)

W dniu 4 lipca br. odbyło się już po raz VI Mazowieckie Święto Indyka pt. ,, Indyk Smakuje’’.

Zgodnie z tradycją impreza plenerowa odbyła się w Dworze Mościbrody koło Siedlec.

Wydarzenie cieszące się dużym powodzeniem gościło okolicznych mieszkańców, głównie całe rodziny z dziećmi oraz osoby przybyłe z innych regionów kraju.

Doskonała pogoda i przygotowane przez organizatorów liczne atrakcje w tym możliwość bezpłatnej konsumpcji porcji kulinarnych produktów indyczych spowodowały, że atmosfera i zabawa była wyśmienita.

Znany kucharz Paskal Brodnicki przygotowywał pyszne potrawy z mięsa indyczego do konsumpcji których ustawiała się ciągle spora kolejka.

Pan Paskal, gotując pięknie opowiadał o walorach odżywczych i smakowych mięsa indyczego oraz zdradzał tajniki przygotowywania serwowanych potraw.

Smaczne i kolorowe porcje degustacyjne oraz możliwość skorzystania z wiedzy mistrza, wzbudzały wielkie zainteresowanie nie tylko gospodyń domowych ale licznie przybyłej młodzieży.

Całą imprezę prowadził Przemysław Redkowski, a na scenie pojawiali się organizatorzy oraz gospodarze imprezy przybliżając informacje o produkcji drobiarskiej w Polsce.

O walorach głównie odżywczych i zdrowotnych mięsa indyczego, opowiadała w bardzo  ciekawy sposób Pani Profesor Barbara Biesiada- Drzazga z Uniwersytetu w Siedlcach.

Dla przybyłych hodowców drobiu, odbył się panel edukacyjno-dyskusyjny, który prowadziła Pani Profesor oraz Prezes PZZHiPD Andrzej Danielak.

Podczas panelu omówiono problemy drobiarstwa w Polsce oraz w UE i zmiany jakie mogą nastąpić w najbliższych latach w związku z oczekiwaniami konsumentów, zmianą przepisów prawa oraz kryzysem spowodowanym grypą ptaków.

W okolicach Siedlec znajduje się wiele nowoczesnych ferm produkujących drób   (zwłaszcza indyki),  a ich ilość znacząco wzrosła w ostatnich latach.

Pozyskanie nowych informacji, wymiana doświadczeń i poglądów pozwoliła przybyłym producentom drobiu zastanowić się nad tym, jakie są perspektyw dla branży i ewentualnie przygotować się do idących zmian.

Póżnym popołudniem  odbyły się  koncerty znanych i lubianych zespołów VOX i BAYERA.

Przy dźwiękach świetnej muzyki pod sceną bawiła się liczna grupa uczestników, a pozostali słuchali koncertów korzystając z cienia drzew pod którymi można było przysiąść na ławeczkach, delektując się porcjami degustacyjnymi z mięsa indyczego.

Resized_20210704_152250_2Resized_20210704_163419 Resized_20210704_154352 Resized_20210704_163505Resized_20210704_172806Resized_20210704_175231Resized_20210704_142026Resized_20210704_142058Resized_20210704_151801 Resized_20210704_152011Resized_20210704_152105Resized_20210704_152744

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

Copyright © POLSKI ZWIĄZEK HODOWCÓW I PRODUCENTÓW DROBIU. ul. Al. Jerozolimskie 11/19 lok. 52; 00–508 Warszawa